Farfar och piporna

Det är skillnad på att som barn känna någon mot att göra det som vuxen. Farfar dog när jag var fjorton och jag vet egentligen inte hur han var som person. I mitt minne sitter jag i en grön skinnfåtölj i hans arbetsrum. Väggarna är täckta med bokhyllor, på skrivbordet står en ebenholtsstaty föreställande en naken infödingskvinna, utanför fönstret samlas småfåglarna i körsbärsträdet och i askfatet glöder en cigarett.

Jag får sitta här om jag inte stör för mycket. Sigtuna är en arkeologisk stad och farfar berättar om hur folk var förr. Han sprätter brev och gör anteckningar medan vi lyssnar till de dova ljuden som kommer från andra sidan av den vita dörren. Huset är stort och gammalt och mina syskon springer runt. Farmor dukar upp till påskmiddag och mor och far grälar inte.

Jag får sitta här om jag vill lyssna. Ingen kommer in. Ingen stör oss och farfar pratar.

Jag vill lyssna.

Tjugo år senare minns jag inte hur han lät när han pratade, men jag minns rökdoften i arbetsrummet. Innan han dog sålde de huset och flyttade till en lägenhet. Arbetsrummet försvann och farfar fick röka på en innergård.

Jag vet inte hur han var som person, ändå tror jag att han skulle ha uppskattat min piphörna.

Där farfar sitter nu.

Kategori: Personligt
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,
 • http://nfasth.blogspot.com Nicl Fasth

  Mysigt med minnen, men det ser ut som du ska ha pip-lan. Typ rökhörnonas dreamhack. Det börjar kanske räcka med pipor till antalet nu?

  Jag måste bara ta tillfället i akt och klaga lite på tapete också. Vad är grejen? Ironi?

  Jättefin bild av farfar. Fast det ser nästan lite perverst ut; det ser nästan ut som han smyger i buskar och tittar genom kvistar och blad på vad som försiggår i rummet.

  De där små fåtöljerna som de tre piporna till höger sitter i är djup respekt.

  Vilken pipa är din favorit, vilken är den mest använda, och är det någon av dem du ångrar?

  Välönskandes,
  Fniclpicl.

 • Pingback: Tweets that mention Farfar och piporna « philipwildenstam.se | Philip Wildenstam | philipwildenstam.com -- Topsy.com()

 • http://www.philipwildenstam.se Philip

  Tack! Men nej, det räckor aldrig med pipor. Har ju knappt börjat samla.

  Grejen med tapeten är att jag inte bryr mig. Den såg ut så när jag flyttade in för fem år sedan, den kommer se ut så när jag flyttar ut. Någon dag kanske en kvinna styr upp mig, till dess njuter jag av att inte ödsla energi på inredningen.

  De tre senaste är favoriterna (de två till vänster och den till höger i pipstället). Alla är handsnidade och av överlägsen kvalitet jämfört med mina första fem. Men ångrar någon? Nej. Längst till höger i bild ser du min första, en riktigt skräppipa som jag bara röker om jag ska ta ett hastigt stopp utomhus. Trots det var det just min första pipa – sådant går inte att ångra.

 • http://prosaisten.se Niklas Dahlqvist

  Underbart härlig text minsann…
  /N

 • http://www.philipwildenstam.se Philip

  Tack Niklas, vad glad jag blir över att du äntligen bjöd på en kommentar.

  Väl mött.

 • *hem

  Gillar att det ser ut som du har rökt i 200 år. Men så är det ju med allt du tar dig för…

  Puss

 • http://reversibel.se Anton

  Stiligt!

  När man ger sig in i piprökande ska man satsa på en finare eller går det lika bra att börja med vilken pipa som helst?

  /Anton

 • http://www.philipwildenstam.se Philip

  Anton: Du behöver flera stycken direkt (röker du samma pipa dagligen blir den snabbt genomsur och kommer smaka skit). Sikta på ett gäng brukspipor (typ 600 kronor och uppåt) och investera i finare när du känner att du har råd. En bra tumregel är väl egentligen att alltid köpa pipa efter plånbok. En ännu bättre regel är att undvika pipor med filter.

  *hem: Förstår inte alls vad du menar, kallar du mig besatt? Puss.

 • http://reversibel.se Anton

  Hoppas du menar 600 kr för hela gänget och inte styck? Ska komma ihåg att undvika filter, och bra tips om att låta pipor vila.

 • http://www.philipwildenstam.se Philip

  Styck. Allt under tusen kronor är en billig pipa.

 • Onkel P

  Farfar skulle ha uppskattat din piphörna. Innan de flyttade till Sigtuna hade farfar ett pipställ i vardagsrummet i Bromma. I bokhyllan, bredvid telefonen. Men då var du bara en liten plutt så det kan du inte minnas. Farfar hade väl en fem, sex pipor i det stället. Men jag kan inte minnas att han rökte i dem. Det var enbart cigaretter som gällde för honom. När jag var liten Philip Morris king size (utan filter), senare Marlboro och mot slutet mest Gula Blend tror jag. Ett par paket om dagen klämde han i sig. Piporna annekterade jag när jag officiellt hade börjat röka …
  Jag tror att farfar också skulle uppskattat ditt skrivande, precis som farmor. När farmor bodde i Den onämnbara staden pratade hon ofta om hur hon beundrade din skrivförmåga.

 • http://www.philipwildenstam.se Philip

  Tack, Onkel P. Den där kommentaren betyder massor för mig.

  Extra kul att få höra om farfars pipsamling. Vad jag inte hade gett för att lägga beslag på den!

 • http://reversibel.se Anton

  Dags att bli rik alternativt börja omprioritera ordentligt innan jag börjar med pipa alltså. Småtrist.

 • http://www.philipwildenstam.se Philip

  Det är en bra omprioritering. Vad kostar ett tv-spel i dag, exempelvis? Sex hundra spänn, precis som en hyfsad brukspipa! Sedan tillkommer ju tobakspriset, men vad fan.

 • http://reversibel.se Anton

  Haha, blir nog mer mindre pengar på kläder, och främst mindre spontanköp. Tänker nog gå under din prisnivå lite i sommar och köpa två styck och lite tobak.